We are the world

Plaatsingsdatum: Aug 02, 2011 3:48:8 PM

Het Rode Kruis Nederland heeft Jan Achterkamp, universiteitsbeiaardier van Nyenrode, Bathmen en Dinxperlo, verzocht om te kijken of het mogelijk zou zijn de Nederlandse beiaardiers te betrekken bij de actie van giro555 voor de Hoorn van Afrika. De meesten,vakantiegangers uitgezonderd, reageerden onmiddellijk positief. Het resultaat is dat in de week van 1 tot 7 augustus van de meeste Nederlandse torens het lied “We are the world” van Michael Jackson zal klinken. Ze zullen hun wekelijkse bespeling er mee beginnen en/of eindigen.

Op zaterdag 6 augustus om 12 u. zullen er tientallen torens tegelijk klinken. Beiaardiers zijn gewend om op de actualiteit in te spelen.Misschien hoorde u vorige week”Er is een Amsterdammer dood gegaan”.Nu gebeurt het dan georganiseerd. Van Groningen tot Goes. Ook de beiaardier van het Vredespaleis doet mee en wel op do.4 aug om 13.45

Klokken hebben dikwijls een naam. B.v. Vrede, Voorspoed, Vrijheid of Vertrouwen. Altijd duiden ze op een menselijk verlangen. Er zijn geen klokken met het opschrift. Cynisme of Gierigheid. Geef in vrede en vrijheid, van onze voorspoed.

Daarnaast zal er hier en daar zeker muziek klinken van Bach, die grote Bach. Als er iemand is geweest die weet hoe verschrikkelijk het is je kind te moeten begraven, dan was hij het wel. Elf keer stond hij aan het graf van één van zijn kinderen.Prachtig is het dan zijn partita’s voor viool-solo te horen in een bewerking voor beiaard.Naast troost, straalt deze muziek ook een haast onverwoestbare levenszin uit.

We are the world. Samen zullen we het op dit (wereld)bolletje moeten rooien, of we het nu leuk vinden of niet.

Terwolde 29 juli 2011