Presentatie Dinxperlo's beiaardboek

Plaatsingsdatum: Sep 30, 2015 11:58:0 AM

DINXPERLO - In het kader van Open Monumentendag werd op 13 september het Dinxperlo's beiaardboek gepresenteerd. Jan Willem Achterkamp, de beiaard van het Dinxperlose carillon overhandigde het zelfgeschreven beiaardboek aan wethouder Henk Rijks voor de Dorpskerk aan het Prins Clausplein in Dinxperlo. Tevens was de kerktoren en het carillon voor het publiek opengesteld en bestond er de mogelijkheid de beiaard aan het werk te zien.

Elk tweede weekend van september staat de gemeente Aalten in het teken van Open Monumentendag. Monumentale panden openen hun deuren en zijn in de meeste gevallen gratis te bezoeken. Ook worden tal van activiteiten georganiseerd die een link hebben met het thema van Open Monumentendag, waarbij er dit jaar gekozen is voor het thema 'Kunst & Ambacht'. De activiteiten en opengestelde monumenten worden elk jaar gebundeld in een activiteitenfolder die gratis te verkrijgen is bij de VVV's in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo.

Beiaardboek

Jan Willem Achterkamp, sinds 2008 beiaardier van de dorpskerk in Dinxperlo, heeft het initiatief genomen om het Dinxperlo's Beiaardboek uit te geven. Hij heeft de laatste jaren specifieke arrangementen gemaakt voor het carillon in Dinxpelo. Deze bewerkingen zijn in dit boek opgenomen. Het boek is voor € 15,00 (incl. verzendkosten) te koop. Bij interesse kunt een mail sturen naar m.lettink@aalten.nl.

Bezichtiging carillon

Met zijn 50 klokken hoort het Dinxperlose carillon tot de omvangrijkste carillons van ons land. Het neemt in Dinxperlo een bijzondere plaats in. Het is in 1993 door bedrijven en burgers geschonken aan de gemeenschap. Jaarlijks bezoeken leerlingen van groep 6 van de basisscholen in Dinxperlo het carillon. Er is samen met de beiaardier Jan Willem Achterkamp een lesprogramma ontwikkeld. Inmiddels hebben meerdere schoolgeneraties het carillon bezocht. Naast de schoolbezoeken kunnen de inwoners en bezoekers op vaste tijden van het spel genieten.

Op zondag 13 september was de kerktoren met het carillon tussen 12.30 en 15.00 open voor publiek en bood het geïnteresseerden de mogelijkheid om de beiaard aan het werk te zien. In kleine groepen kon er elk half uur deelgenomen worden aan een rondleiding van circa 20 minuten waarin de beiaard de klokken toonde en het carillon bespeelde. Tevens werd er een film gepresenteerd over het werk van de beiaard en het carillon. De film is op www.erfgoedaalten.nl te bekijken.

bron: dinxpersnieuws.nl