"luchtig"carillonconcert

Plaatsingsdatum: Apr 11, 2011 12:1:36 PM

Vandaag, als de NBC bij u in de bus valt, is het precies , op de kop af, 269 jaar geleden dat de “Messiah” van Georg Friedrich Händel zijn eerste uitvoering beleefde in Dublin.Het verhaal gaat , dat de daarbij aanwezige vorst zo onder de indruk was van het “Hallelujah-koor”, dat hij er voor opstond.Van meet af aan is het een geliefd oratorium geweest. Zeker door z’n levenslustige koordelen, maar ook vanwege de ontroerend mooie aria’s, zoals “I know that my redeemer liveth” en “And he shall feed his flock”. Wist u trouwens dat het Italiaanse woord aria lucht betekent? Denk maar aan airport of airbag, dan ziet u het verband wel. Lucht is zeker iets wat je als zanger nodig hebt in die prachtige breed uitgesponnen melodieën van Händel.Overigens paste de Duitser Händel zijn naam aan toen hij in Londen ging wonen. Het werd George Fredrick Handel. What’s in the name?

Voor componisten was het goed toeven in het Engeland van de achttiende eeuw.

Onze Willem de Fesch uit Alkmaar ( van de kaasmarkt) kon zich moeiteloos staande houden naast grootheden als Handel en Joh. Chr.Bach: inderdaad de zoon van….

Tijdens de beiaardbespeling van aanstaande zaterdag zal ik u muziek laten horen van deze drie toondichters die als outsiders zeker niet uit de toon vielen.

Afgelopen weekend beleefden we hier in Bathmen een uitvoering van de rock-musical “ Jesus Christ Superstar”. Een paar fragmenten daaruit, zoals het ontroerende “I don’t know how to love him” sluiten inhoudelijk mooi aan bij de aria’s van Handel

Hopelijk geniet u zaterdag van onze mooie Bathmense klokjes. Als ge niet geniet, geniet ge niet.Het omgekeerde is gelukkig ook waar

De Klokkenist