Beiaardconcerten op het Carillon in Ootmarsum

Plaatsingsdatum: Aug 11, 2014 11:11:45 AM

Jan Willem Achterkamp is geboren in 1953 te Apeldoorn. Tot voor kort was hij verbonden aan de Deventer Muziekschool (thans Leeuwenkuil) voor de vakken solozang en muziektheorie. Als dirigent leidde hij het koor van de Broederenkerk en de Distlercantorij. Op latere leeftijd volgde hij een postconservatoriale studie compositie aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam bij Daan Manneke. Orgellessen volgde hij bij Bert Matter, aan wie hij zijn orgelwerk ‘Fantasia super ut, re, sol’ opdroeg. Behalve een zestal werken voor orgel componeerde hij voor piano, koor en kamermuziekensemble en natuurlijk beiaard.

“De tijd regeert het leven, daarom bejubel ik de huidige tijd die de uwe is, zwijg over de verleden tijd en wacht op de toekomstige die nog onzeker is”

De klokken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door een Latijnse spreuk die over de gezamenlijke klokken ‘loopt’. Vertaald luidt deze spreuk:

Initiatiefnemer tot dit carillon was Bote Holman. De Stichting Carillon Ootmarsum heeft het beheer over het carillon en is tevens eigenaar van het instrument. Het carillon heeft een bijzonder slagsysteem waarbij bolvormige klepels in het zwaartepunt van bladveren hangen aan de buitenzijde van de klokken. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatiger krachtenspel op de stokken van het klavier. Dit slagsysteem is uniek in de wereld en ontwikkeld door Bote Holman.

Het Koning Willem-Alexander Carillon heeft zijn plaats gekregen in de open lantaarn van de Nederlands Hervormde Kerk. Het carillon bestaat uit 25 klokken en is deels gegoten door Klokkengieterij Heiligerlee en deels door de Koninklijke Eijsbouts te Asten.

Na zijn diploma aan de Nederlandse Beiaardschool behaald te hebben is Jan Achterkamp beiaardier te Dinxperlo. Hij is stadsbeiaardier van Deventer. In die hoedanigheid bespeelt hij de door hem geïnitieerde beiaard in de toren van de Dorpskerk te Bathmen en het historische Hemonycarillon in de Lebuinustoren te Deventer. Voorts is hij universiteitsbeiaardier van de Businessuniversiteit Nyenrode te Breukelen.