Bathmens beiaardboek over Bach

Plaatsingsdatum: Apr 11, 2011 1:30:40 PM

door Paolo Laconi

BATHMEN – Als beiaardier van de dorpskerk in Bathmen heeft Jan Willem Achterkamp sinds 2008 de beschikking over een gloednieuw carillon. Maar wat doe je als er bijna geen repertoire bestaat voor een klein carillon? Dan schrijf je zélf een boek met daarin speciaal voor het Bathmense carillon geschikte bewerkingen van de muziek van de Duitse componist Johann Sebastian Bach.

De Stichting Bathmense Beiaard heeft Achterkamp geholpen met de financiering van zijn boek. ,,Dit is een prachtig initiatief en we hebben er veel tijd in gestoken om sponsors te vinden’’, zegt voorzitter Henk Jansen. ,,Dit is het eerste deel. Nog dit jaar hopen we deel twee ‘Romantiek in Bathmen’ te publiceren.

Het zou prachtig zijn als deze serie eraan bijdraagt dat in andere dorpen ook kleine carillons een plek krijgen.’’

Burgemeester Heidema deed overigens meer dan alleen het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Als voormalig organist nam hij plaats achter het orgel en speelde drie stukken van Georg Böhm en Bach. ,,Ik was vroeger organist en heb zelfs een paar jaar orgelles gegeven’’, vertelt de burgervader. ,,Toen ik de politiek inging, is dat verwaterd. Ik moet eerlijk bekennen dat ik behoorlijk klamme handjes had.’’

Zaterdagmiddag nam burgemeester Andries Heidema in een goedgevulde dorpskerk het eerste exemplaar in ontvangst van het beiaardboek ‘Rondom Bach in Bathmen’. ,,Er bestaan veel boeken met repertoire voor een standaard beiaard’’, vertelt beiaardier Achterkamp. ,,Voor een kleine middentoon beiaard zoals in Bathmen bestaan er bij mijn weten slechts twee boeken.

De afgelopen jaren heb ik veel muziek bewerkt. Door deze arrangementen in boekvorm te gieten, hoop ik dat mijn collega’s die elders op de wereld op een klein carillon spelen meeprofiteren. In de beiaardwereld is er veel belang stelling, de verwachting is dat dit boek wereldwijd verkocht wordt.’’