16 november: Orgelconcert door Jan Willem Achterkamp

Plaatsingsdatum: Nov 11, 2013 10:54:6 AM

Wij hebben weer het genoegen u hierbij uit te mogen nodigen voor het volgende Zaterdagmiddag orgelconcert in de Bergkerk op zaterdag 16 november a.s. om 15.00 uur door Jan Willem Achterkamp. Het concert begint om 15.00 uur. De entree is gratis, maar een vrije gift in de hoed bij het verlaten van de kerk is meer dan welkom

In de serie zaterdagmiddagorgelconcert in de Bergkerk te Deventer op zaterdag 16 november a.s. bespeelt Jan Willem Achterkamp het Holtgräve-orgel. Zoals de meeste organisten die dit jaar in deze serie te beluisteren waren, heeft ook Achterkamp een sterke binding met de stad Deventer.

Op het programma staan diverse werken van de organist zelf. Hieronder het in 2012 gecomponeerde en aan burgemeester Heidema opgedragen: “Aria per Organo”.

Jan Willem Achterkamp

Tot voor kort was hij verbonden aan de Deventer Muziekschool (thans Leeuwenkuil) voor de vakken solozang en muziektheorie. Als dirigent leidde hij het koor van de Broederenkerk te Deventer en de Distlercantorij. Op latere leeftijd volgde hij een postconservatoriale studie compositie aan het Sweelinckconservatorium te Amsterdam bij Daan Manneke. Orgellessen volgde hij bij Bert Matter, aan wie hij zijn orgelwerk ‘Fantasia super ut, re, sol’ heeft opgedragen. Matter nam het werk voor de NCRV radio op, gespeeld aan het Bader-orgel van de Walburgiskerk te Zutphen.

Behalve een zevental werken voor orgel componeerde hij voor piano, koor, kamermuziekensemble en beiaard.

Sinds 1998 bespeelt hij, als tweede organist, het Holtgräve–orgel in de Dorpskerk te Bathmen.

Na zijn diploma aan de Nederlandse Beiaardschool behaald te hebben is Jan Achterkamp beiaardier te Dinxperlo. Sinds 1 september 2012 is hij, als opvolger van Roel Smit, Stadsbeiaardier van Deventer.

In die hoedanigheid bespeelt hij de door hem geïnitieerde beiaard in de toren van de Dorpskerk te Bathmen en het historische Hemonycarillon in de Lebuinustoren te Deventer. Voorts is hij universiteitsbeiaardier van Nyenrode te Breukelen.

http://www.bergkerkconcerten.nl/